Tips, bijeenkomsten en cursussen voor mantelzorgers

09 mei 2023  

Hulp vragen is voor veel mantelzorgers moeilijk. U wilt anderen niet lastigvallen. Bovendien weet u zelf het beste wat uw vriend of familielid nodig heeft. Maar toch is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen. 

Er komt als mantelzorger veel op u af. Zoals vele mantelzorgers ziet u uw hulp als vanzelfsprekend en doet u het met liefde. Maar het kan zwaar zijn en het is niet de bedoeling dat u overbelast raakt. 

Zo blijft u in balans

Heeft u als mantelzorger veel vragen? Of heeft u behoefte aan informatie, een luisterend oor of wilt u een balans vinden tussen mantelzorg, werk en privé? Natuurlijk kunt u altijd bij uw huisarts terecht voor vragen en advies, maar er zijn ook veel andere tips, bijeenkomsten en trainingen die u een handje kunnen helpen. 

 • Bijeenkomst ‘De zorg de baas’
  Hierin leert u de balans op te maken en gevoelens te herkennen, hulp en steun te vragen en voor uzelf op te komen. U leert hoe u de balans (weer) vindt tussen zorgen voor een ander en zorgen voor uzelf. Meer informatie
 • Bijeenkomst voor de ‘Jonge Mantelzorger’
  Woont u thuis met iemand die hulp of zorg nodig heeft? Moet u binnen het gezin vaker meehelpen? Ben jij zo’n jonge mantelzorger? Dan bent u welkom bij de (gratis) ‘We Matter’ (Oss) of ‘Take Care’ (Veghel) bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers met leuke activiteiten als koken, schilderen, bloemstukjes maken, spelletjes of gewoon even kletsen. 
 • Cursus omgaan met dementie
  Cursus voor mantelzorgers van mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie. U krijgt informatie over de ziekte dementie en adviezen over hoe u met dit ingrijpende ziekteproces kunt omgaan. Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomstdagen, locatie Veghel. Meer informatie
 • Steungroep Mantelzorg dementie 
  Hoe zorgt u ervoor dat u als mantelzorger volhoudt, hoe gaat u om met dementie en tips voor een fijne invulling van de dag? In deze steungroep kunt u ervaringen uitwisselen en praten met anderen die uw verhaal herkennen en in een soortgelijke situatie zitten. Deelname is gratis. Meer informatie
 • Zelfhulpcursus ‘Werk en mantelzorg’ 
  Voor diegene die het lastig vindt om mantelzorg te combineren met werk en vrije tijd. Doe de gratis zelfhulpcursus
 • Welzijn De Meierij 
  Welzijn De Meierij organiseert lotgenotencontacten via AlzheimercaféCafé Brein, bijeenkomsten aandacht voor verlies ‘Samen onderweg’ en ‘Omgaan met dementie’.  Ook vele ontmoetingsactiviteiten en niet geïndiceerde dagbesteding. Ook kunnen ze voor u een maatje zoeken waardoor u als mantelzorger wordt ontlast. Of meld u aan voor Steunpunt Mantelzorg en ontvang veel informatie over ondersteuningsmogelijkheden.